עיתון הארץ 25.04.2017
אחרי חודשים של העלמת עין, עיריית כפר סבא פועלת לסגירת חנויות בקניונים בשבת
לי ירון | הארץ | פורסם 25/04/17 04:53
תמונה מאתר הארץ, צילום מסך מחשב, צלם התמונה: דודו בכר
בעלי עסקים שעתרו נגד פתיחת החנויות בשבת טענו כי העירייה החלה לפעול רק בעקבות העתירה שהגישו. העירייה: אוכפים את הנושא לאורך השנים.
עיריית כפר סבא הגישה באחרונה כתבי אישום נגד קניוני אושילנד ו־G בעיר, הפועלים בשבת – כך נודע ל"הארץ". בחודש נובמבר האחרון עתרו עשרות בעלי עסקים בעיר, שאינם פותחים את חנויותיהם בשבת, נגד העירייה, ראש העיר יהודה בן חמו, אושילנד ובעלי חנויות בקניון שפועלות בשבת. אושילנד ו־G החלו לפעול בשבת כבר לפני כחצי שנה, אולם לטענת העותרים העירייה החלה לפעול נגדם רק בעקבות העתירה – אף שזו טענה מאז הגשת העתירה כי היא פועלת נגד חנויות הפועלות בניגוד לחוק העזר העירוני.
קניון אושילנד, שנפתח ביולי האחרון ושינה את הסטטוס־קוו בעיר. "אתם מוזמנים להגיע גם בשישי־שבת, בין השעות 10:00 ל- 23:00", נכתב במודעות הפרסום לקניון. לטענת העותרים, עם פתיחת אושילנד החלו להיפתח בשבת חנויות גם בקניון G. כפר סבא היא עיר חילונית ברובה, ושיעור הדתיים בה נאמד ב- 15%. בשנת 2002 התנהל מאבק דומה בעיר כאשר קניון ערים בכפר סבא נפתח בשבת, אך מאז הוא סגור בשבתות.
בכתב האישום של העירייה נגד חברת "אושירה", שמפעילה את קניון אושילנד, נכתב כי ביום שבת נמצאו 18 עסקים פתוחים בקניון, בהם רשתות ביגוד ואופנה. בכתב האישום נגד קניון G נכתב כי נמצאו שני בתי עסק פתוחים. העירייה כתבה כי במעשיהם, עברו בעלי העסקים והנהלות הקניונים על חוק העזר העירוני, המחייב סגירת עסקים בשבת בעיר. עוד ציינה העירייה כי תפעל בעתיד גם נגד החנויות עצמן, ולא רק נגד הנהלות הקניונים.
אתמול התקיים דיון בעתירת בעלי העסקים נגד העירייה בבית המשפט המחוזי בלוד. העותרים דרשו לחייב את העירייה לאכוף את חוק העזר העירוני ולכפות על קניון אושילנד לסגור את החנויות בשבת. הם טענו כי פתיחת הקניון בשבת הביאה לפגיעה בפרנסתם ולחוסר שוויון עסקי, והדגישו כי לא מדובר בסוגיה דתית. העתירה הוגשה בשיתוף "קואליציית שבת שוויון" והתאחדות הסוחרים הכללית והעצמאיים בישראל.
בתגובה לבית המשפט טענה העירייה כי היא "אוכפת עבירות של בעלי עסקים הפותחים עסקיהם בשבת באמצעות משלוח הודעות והתראות לעסקים, ובמידת הצורך על ידי קנסות וכתבי אישום". אך בפועל, כאמור, רק בינואר, חצי שנה לאחר הקמת אושילנד, העירייה שלחה כמה התראות לבתי העסק בקניונים.
עו"ד אורי ישראל־פז, המייצג את העותרים, אמר כי "העירייה מתנהלת במדיניות של תת־אכיפה של חוק העזר העירוני, ובית המשפט מתבקש להוציא צו שיורה לה לנקוט את כל האמצעים האפקטיביים העומדים לרשותה כדי לאכוף את החוק על העבריינים בפרהסיה". השופטת זהבה בוסתן ביקשה מהצדדים בדיון להגיע להסכמות, אך משלא הסכימו קבעה כי הדיון יידחה בשלושה חודשים.
דינה אונרייך, בעלת חנות בגדי ילדים ותיקה בעיר, אמרה ל"הארץ" כי העסק שבבעלותה נפגע מפתיחת הקניון. "העירייה עושה את המינימום למראית עין. בפועל, אין לנו התחייבות לכך שהעירייה תאכוף את סגירת החנויות בשבת באופן גורף וקבוע. הם נותנים הסכמה שבשתיקה לפתיחת החנויות. אני מקפידה על חוק העזר כבר שנים – אבל מסתבר שאני שומרת חוק והעירייה פחות".
חוק העזר העירוני בכפר סבא פורסם בשנת 1941, וכולל הוראות האוסרות לפתוח חנויות בימי שלישי החל בשעה 14:00, בימי חמישי בשעה 21:00, ואוסרות מסחר בשבת. העירייה מסרה לבית המשפט כי חוק העזר הוא ארכאי ולא עולה בקנה אחד עם הרגלי הצריכה והבילוי של העת הזו. בתגובה נכתב כי "העירייה נדרשה במהלך השנים להנהיג מדיניות אכיפה המבטאת את הסטטוס קוו בעיר כפר סבא, מתוך רצון וחובה לחפש את האיזון שבין שמירה על השבת והיהדות בעיר אל מול שמירה על ערך הדמוקרטיה". בהתאם לכך, העירייה מאפשרת פעילויות תרבות, נופש ובילוי בשבת, אך אוסרת פעילות מסחרית והפעלת חנויות. השופטת מתחה ביקורת את החוק ואמרה: "אולי כדאי לעירייה לתקן חוק עזר משנת 1941 ולהתאים אותו למציאות החיים?".
קניון אוישלנד, בבעלות איש העסקים סמי קצב, הוא מרכז קניות גדול המשתרע על שטח של 34 אלף מ"ר באזור התעשייה בדרום מזרח כפר סבא, ליד כביש 6. יש בו שורה ארוכה של חנויות, מאפיות, שוק אוכל עם מסעדות ובתי קפה, ואטרקציות לילדים.
סוגיית פתיחתם וסגירתם של עסקים בשבתות נתונה לסמכותן של הרשויות המקומיות. החוק בישראל מסמיך את הרשויות לחוקק חוקי עזר ולקבוע בהם את ההוראות בדבר פתיחה וסגירה של עסקים בתחום שיפוטן בימי המנוחה.
מקניון אושילנד ומקניון G לא נמסרה תגובה.