ייצוג נתבעים
בחברה מתוקנת ומאורגנת, המיוסדת על סדר חברתי, העיקרון הכללי הוא שאין אדם רשאי לעשות דין לעצמו, ועליו להביא את תביעותיו בפני גוף שהוקם לשם הכרעה בסכסוכים: סכסוכים המתעוררים בין אדם לחברו, בין אזרח לרשויות השלטון ובין רשויות המדינה לבין עצמן, מוכרעים על ידי ארגון מיוחד שנקבע לשם כך – הוא בית המשפט.
הסכסוכים, שההכרעה בהם הופקדה בידי מערכת המשפט, לובשים צורות מגוונות. סכסוך יכול להתעורר, למשל, כאשר צד טוען לזכות הקנויה בידו כלפי אדם או כלפי גוף אחר, והוא פונה לבית המשפט לאכוף את זכותו.
ראוי לעצור לרגע ולבחון באופן כללי את הנושא של יישוב סכסוכים. עד לאחרונה, מחלוקות בין אנשים פרטיים יושבו באמצעות מאבק פיזי שנמשך עד שאחד הצדדים הכניע או הרג את יריבו. דו-קרב נחשב לפתרון אלגנטי ומקובל חברתית להכרעה של מחלוקות בין אנשים מכובדים. כיום, ברוב המדינות התרבותיות שיטות כאלה נחשבות פרימיטיביות וברבריות. במקום זאת, רוב החברות הדמוקרטיות ייסדו בתי משפט וחוקקו חוקים שיהוו תשתית ליישוב מחלוקות. הנחת הבסיס עליה מושתתות מערכות צדק אלה היא ששופט אובייקטיבי ומיומן יכול, בהסתמך על הראיות, לפתור את המחלוקת. השימוש בכוח נחשב לא מוסרי, ובצדק; חברות מתורבתות ככלל דחו את צורת ההתנהגות המבוססת על עקרון של "כל דאלים גבר" או "החזק צודק" בחילוקי דעות בין-אישיים. ביהדות, עוד מהעת העתיקה בית הדין היה הדרך המועדפת, ואולי אף הדרך המקובלת היחידה ליישוב סכסוכים ולהתמודדות עם חילוקי דעות רציניים.
בישראל קיימת הכרה בזכות לגישה חופשית ויעילה אל בתי המשפט כזכות יסוד, ובית המשפט עצמו מגן עליה כמו על זכויות יסוד אחרות. תפקידם של בתי המשפט הוא להכריע בסכסוכים, והכלל הוא כי אין לנעול את שערי בית המשפט בפני תובע המבקש סעד אלא מטעמים כבדי משקל.
לאור מורכבות הגשת תביעות נכונות לפי סדרי דין ודיני הראיות (הוכחות) הקיימות במערכת המשפט בישראל, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בתחום המשפט האזרחי ושהוא בעל ניסיון מקצועי בליטיגציה בבתי המשפט השונים. משרדנו עוסק בייעוץ ובייצוג תובעים ונתבעים מזה שנים רבות, ועו"ד אורי ישראל פז מתמחה הן במיצוי זכויות של תובעים והן בהגנה על זכויות של נתבעים.
הרשמה לניוזלטר:
הרשמו לניוזלטר של Uplaw ונשלח לכם מאמרים מרתקים.