מקור ראשון 19.03.2018
כדור חתום: הטענה שהכרחי לקיים משחקי כדורגל בשבת לא מחזיקה מים
שר העבודה חיים כץ מתכוון לחתום על היתר להעסקת כדורגלנים ביום הקדוש, למרות שיותר מ-300 מהם חתמו על מסמך המתנגד למהלך. ההשלכות עלולות להשפיע כלל המשק במדינה
יהודה יפרח | מקור ראשון | פורסם 19/03/18 16:13
בנובמבר 2015 עתרה לבג"ץ התנועה למדינה יהודית נגד היועמ"ש ומשרד הספורט, בדרישה לאכוף את הוראות חוק שעות עבודה ומנוחה בענף הכדורגל, לבקשתם של מאות שחקני כדורגל. כשנה לאחר הגשת העתירה הוציאו שופטי בג"ץ ניל הנדל, נעם סולברג וענת ברון צו על תנאי נגד היועמ"ש, שנדרש להסביר מדוע אינו אוכף את החוק במגרשי הכדורגל, ולו באופן חלקי. במקום להקשיב לשופטי בג"ץ הודיע היועמ"ש אביחי מנדלבליט, אוהד כדורגל מושבע, כי הדרך להסדיר את הפעילות בענף הכדורגל בשבת היא בהוצאת היתר כללי.
בשבוע שעבר נפל דבר, ושר העבודה חיים כץ מתכוון לחתום על היתר כללי להעסקת עובדים בשבת בענף הכדורגל. עו"ד אורי ישראל פז, המייצג את התנועה למדינה יהודית בבג"ץ, הגיש מסמך של 15 הערות מהותיות שבכל אחת מהן יש למנוע את הוצאת ההיתר. למסמך צורפה עצומה לראש הממשלה בחתימת 311 שחקני כדורגל, מהם 111 שחקנים בליגת־העל ו־200 שחקנים בליגה הלאומית. השחקנים דרשו מנתניהו שלא להוציא היתר להעסקתם בשבת ולהפסיק את משחקי הכדורגל בימי המנוחה. בין החותמים איתי שכטר, ערן לוי, עדן בן־בסט ואביחי ידין – הקפטנים של בית"ר ירושלים, מכבי נתניה, הפועל חיפה והפועל תל־אביב (בהתאמה).
"מדובר במאות שחקנים החתומים בשתי הליגות הראשונות, רובם לא דתיים", מסביר עו"ד פז. "יש הרבה שחקני כדורגל חילונים שמעדיפים את החופש שלהם בשבת. אלה 311 משפחות עם ילדים שנקרעים מהאבות שלהם שמוכרחים לשחק ולעבוד בשבת. השחקנים האלה מבטאים את רצון הרוב הדומם של כלל העובדים בכדורגל – שופטים, שוטרים, סדרנים, מנקים, אנשי תקשורת, נהגים, מאמנים ועוד, שכולם מעדיפים לבלות את השבת בחיק משפחתם ולא להיות משועבדים לאינטרסים זרים של שיקולי רייטינג – בגלל הסכמי שידור שנעשו על גבם שלא כחוק".
השר כץ גם לא לקח בחשבון את השיקולים שהוכנסו לאחרונה בתיקון 16 לחוק שעות עבודה ומנוחה, המחייבים אותו להתחשב ב"רווחת העובד, מסורת ישראל, קיום חלופות וההשפעה על אופי המרחב הציבורי".
להוצאת היתר להעסקה בשבת בענף הכדורגל עלולות להיות השלכות רוחב על שאר ענפי הספורט והמשק במדינה, בפרט כאשר זה 58 שנים לא הוצא היתר כללי כלשהו להעסקת עובדים ביום המנוחה באף ענף במשק. בפעם האחרונה שהיתר כזה ניתן, הוא עסק בפעילותם של בתי החולים. "האם בענף הכדורגל מדובר ב'צורך חיוני' כמו בענפי הרפואה והביטחון?", תמה פז.
פז מזכיר בעתירתו את ממצאי הוועדה שהושיבה שרת הספורט מירי רגב, שלפיהם רק 21% ממשחקי הכדורגל בליגת העל נערכים בשבת בתקופת שעון קיץ, ו־36% נערכים בשבת בתקופת שעון החורף. העברת המשחקים הללו לימי חול לא תגרום פגיעה משמעותית בענף. ישנם ענפי ספורט שונים, כמו כדורסל, שאינם משוחקים בשבת, ולא נראה כי נגרמת בשל כך פגיעה רבה בכלכלת המדינה או בסיפוק צרכים חיוניים לציבור. הניסיון של משרדי הספורט והעבודה להגדיר את הכדורגל כ"צורך חיוני" לא מחזיק מים, שכן בג"ץ הגדיר צורך כזה כ"דבר שהחיים תלויים בו" או כ"הרחבת הדעת", ושניהם אינם רלוונטיים לכדורגל הישראלי.